Navikko Mikä PienenPieni Uutisia Tee se itse Linkkejä NettikauppaPikkuisia paperipusseja ja -kasseja sarjatyönä!

Tarvitset

  • sakset ja/tai pahviveitsen
  • liimaa, mahdollisesti siveltimen sille
  • paperia tarpeen mukaan
Sopivia papereita ovat mm. silkkipaperit, voipaperi, ohut voimapaperi, erilaiset 1:1 pussit, origamipaperit, kirjekuoret, kopiopaperi, lahjapaperit. Mitä pienempiä pusseja teet, sen ohuempi paperi antaa parhaan tuloksen.

- 20-30 cm pituisia listan pätkiä, listan muut mitat sen mukaan minkä kokoisia pusseja tavoittelet. Ainakin toinen listan päistä tulee olla sahattu suoraan kulmaan (sitä vasten taitellaan pussin pohja).

Esim. 20 mm x 8 mm listan avulla syntyy 1:12 pusseja, joiden mitat vastaavat ihmiskoossa aika isoa pussia eli 24 cm x 9,6 cm. Jos katkaiset tuon 20 mm x 8 mm pussin 30 mm:n pituiseksi, vastaa se jo 36 cm korkuista pussia ja vaikka siitä taittaisi reilusti sulkemiseen, mahtuu pussiin melkoinen määrä, siis useita kiloja vaikkapa perunoita. Jos tavoittelet 1:12 koossa pientä lahjapussia, jonka ihmiskoko on 6 cm x 2 cm ja pussin korkeus 12 cm, tarvitsen listan, jonka mitat ovat 5mm x vajaa 2 mm.


Työvaiheet

1) leikkaa paperista listasi pituinen arkki, jonka leveys on 3-5 mm (hyvin pienissä pusseissa 1-2 mm riittää) enemmän kuin listan ympärysmitta

2) sijoittele lista leikatun paperin päälle niin, että reunat menevät päällekkäin keskellä leveämpää osaa (paitsi, jos listasi on esim. 6 mm x 6 mm, silloinhan ei ole väliä, mihin kohtaa sauma tulee).

Kuva 1

3) painele paperi hyvin taitoksille listan kulmia vastaan (siis pitkittäin, ei vielä päissä)

4) liimaa sauma

- painele saumaa, että liimautuu kunnolla koko matkalta

- liikuttele sitten paperiputkiloa listan päällä muutaman kerran edestakaisin; näin estät paperin liimautumisen listaan

5) jos haluat sivuihin hyvät "vastavekit" ota paperiputkilo pois listalta sen jälkeen kun liima on kuivunut, ja paina putkilo litteäksi niin, että vekki muodostuu (vastavekin taitto selvinnee kuvan n:o 3 avulla, jossa paperikassin hantaakin kiinnitys). Pujota lista takaisin paperiputkilon sisään.

6) asettele lista niin, että paperiputkilo jää yli toisesta päästä noin listan paksuus miinus 1 mm (tästä listan yli menevästä osasta muodostuu pussin pohja)

7) taittele pohja käyttäen apuna / tukena listan päätä; taittele ensin lyhyet reunat, sitten toinen pidemmistä (tähän voit jo käyttää vähän liimaa niihin kohtiin, jotka tulevat lyhyiden taitosten päälle) ja sitten toinen pidemmistä pohjan reunoista. Tähän viimeiseen taitokseen levitetään liimaa koko sen sisäpuolelle. Taittelun näet kuvasta n:o 2.

Kuva 2

8) painele, jotta liima varmasti tarttuu - mutta muista vetää listaa hieman irti pohjasta, ennen kuin liima kuivuu, jottei pussin pohja tartu listaan.

9) vedä valmis pohja niin pitkälle listan päästä kuin haluat pussin olevan korkea ja leikkaa pussi irti.

Jos haluat vähän syheröisen reunan (niin kuin joissakin pusseissa on hieman sahalaitaa), älä leikkaa vaan repäise pussi irti putkilosta esim. viivoittimen reunaa vasten. Repäisy käy helpommin kun vedät paperiputkilon reilusti yli listan repäisyn ajaksi.

Ja kohdassa 10) palaa kohtaan 6)!

Mitä pienempiä pusseja teet, sen suurempi hyöty tästä tekniikasta on. Esim. lahjapussin, jonka mitat ovat 1 x 5 x 10 mm valmistaminen on ainakin minulle muuten mahdoton tehtävä - näin niitä tekee esim. silkkipaperista tosi joutuisasti. Paperikassit valmistuvat samalla tekniikalla. Tosin kassin koko on sen verran helpompi tehdä, että niitä voi valmistaa yksinkappaleinkin käyttäen tukena esim. tulitikkurasiaa. Kassin hantaakit voi valmistaa joko samasta paperista kuin itse kassin tai esim. ohuesta narusta. Kun laitat narunpätkän päihin pienet solmut, pysyy liimaus paremmin eikä narun pää pääse solahtamaan irti (narut tai paperihantaakit liimaa kätevästi paikoilleen kuvan n:o 3 mukaisesti; liimaa ensin narut taikka hantaakit pieneen paperiin ja sitten paperi kiinni kassiin).

Kuva 3

Jos käytät kassissa tukevaa paperia, viimeistele pohja liimaamalla taitosten päälle lähes pohjan kokoinen paperinkappale.

Jos haluat tehdä pusseja sellofaanista, se onnistuu myös! Itse käytän niissä liiman asemesta ohutta kaksipuolista teippiä, koska en ole löytänyt liimaa, jolla sellofaania pystyisi liimaamaan kauniista ja siististi itseensä.

Myös pyöreäpohjaisen pussin tekeminen käy tällä "koneella" helposti; tarvitset sopivan kokoisen pyöreän listanpätkän; muuten samoin kuin kantikkaassa pussissa, mutta pohjan taittelu tapahtuu "pyöreästi" pieniä taitoksina vähän kerrallaan. Pohjan voi viimeistellä liimaamalla taitosten päälle lähes pohjan kokoisen pyöreän paperin.

Pussisi voit koristella esim. tarroilla tai maalata tai piirtää niihin pieniä kuvia - saattaa olla helpompaa tehdä tämä siinä vaiheessa kun olet vasta leikannut paperin putkiloa varten. Tai tee pienet etiketit - minä tein ensimmäiset pienet kassini niin, että niissä oli samanlainen etiketti kuin silloisissa PienenPienen paperikasseissa; eli kaupan tiedot ja samanlainen kukka kuin oikeassakin kassissa.

Jos teet pusseja/kasseja kopiopaperista ja käytössäsi on väriprintteri voit tulostaa pussiin /kassiin tulevat tekstit / kuvat valmiiksi sovitellen paperille. Samoin tietysti voit tehdä myös koristeellisen paperin. Jos käytössäsi ei ole väritulostinta, tee väritys käsin. Mutta muista ettet käytä vesivärejä, jos tuloste on mustesuihkulla syntynyt.

Jos tarvitset kauppapuotiisi tai taloosi pussien lisäksi muitakin pakkauksia, voit printata niitä linkistä löytyvistä osoitteista. Näistä osoitteista löytänet myös etikettejä ja koristeellisia papereita pusseja varten. Puhumattakaan kaikesta muusta mitä sieltä löytyy!

http://www.ediespage.com/miniatures/printables.htm

Antoisaa askartelua!

Ohjeet ja kuvat: Marjut Kotila
Mikä pienenpieni? | Uutisia | Tee se itse | Linkit | Nettikauppa | Etusivu