Navikko Mikä PienenPieni Uutisia Tee se itse Linkkejä Nettikauppa Minikirjat (liimasidonta)

Tarvikkeet: askarteluveitsi, metalliviivain tai muu vastaava apuväline leikkuuseen, pyykkipoika, liimaa (esim. EriKeeper), jäykähkö liimasivellin, askartelulakkaa (esim. Deka), pehmeä lakkasivellin, terävät sakset, ohutta askartelukartonkia (ohuehko postikortti tai käyntikorttikin käy, miel. tasavärinen), kansipapereita tai -kangasta

Liimaa kannattaa hieman ohentaa vedellä ja laittaa se pieneen purkkiin, josta sitä voi ottaa liimasiveltimellä. Jos olet epävarma liimaustaidoistasi, voit lakata kansipaperin heti alussa suojataksesi sen liimatahroilta.

Sisäosa irtosivuista
1. Leikkaa kirjan sisäsivut paperista, kukin aukeama erikseen (mallikoko 33 x 24 mm).
2. Taittele sivuaukeamat ja niputa niitä nipuksi, jonka paksuus on n. 3 mm. Kokoa nippu sivujen aukeamispuolelta pyykkipojalla.
3. Sivele melko paksulti liimaa kirjan selkämykseen, sivujen TAITOKSIIN. Puristele selkämystä hieman yhteen.
4. Leikkaa etulehdet (2 aukeamaa, samaa kokoa kuin sivuaukeamat). Etulehdiksi käyvät mm. värilliset paperit, lehdistä leikatut kuviolliset kohdat ja kirjekuorien vuorit.
5. Taita etulehdet keskeltä, nurja puoli päällepäin. Sivele hieman liimaa sivunipun etusivun selkämysreunaan ja liimaa etulehti paikoilleen. Tee sama takasivulle. Siirrä pyykkipoika selkämyspuolelle ja anna kuivua.

Yksinkertainen sisäosa
Sisäsivuiksi käyvät myös valmiiden kirjojen selkämyksistä leikatut sivuniput, joissa liimaus on tallella (Kirjavaliot ovat erityisen hyviä tähän, niissä on hyvä liima ja niitä saa usein ilmaiseksi kierrätyskeskuksista). "Hyllyntäytekirjoihin" kelpaa sivujen sijaan myös aaltopahvi, Kapa-pahvi (vaahtotäytteinen valokuvien pohjustuspahvi) tai softis-askartelulevy.


Kuvassa "valekirjoja" vanerista ja Kapa-pahvista, kansissa kirjamainoksista leikattuja kuvia.

Kokonaan päällystetyt kannet
1. Leikkaa kartongista kansipahvit (mallikoko 17 x 25 mm) ja selkämys (mallikoko 3 x 25 mm). Leikkaa kansipaperi (mallikoko noin 50 x 35 mm)
2. Liimaa selkämys nurjalle keskelle kansipaperia. Liimaa kansipahvit 1,5 mm päähän selkämyksestä.
3. Leikkaa kansipaperin kulmat vinoon n. 1,5 mm:n päästä pahveista.
4. Sivele liimaa kansipaperin alavarojen nurjalle ja liimaa ne sisäpuolelle. Siisti kulmat tarvittaessa saksilla.
5. Muotoile selkämys varoen: taita kannet ja purista niitä hieman yhteen selkämyksen vierestä.
6. Levitä liimaa sivunipun etulehtiin (ei selkämykseen) ja liimaa sivunippu kansien väliin suoraan, niin, että kansien reunoihin jää yhtä leveät varat. Käytä ohuelti liimaa. Jos liimaa tursuaa kannen ja etulehden välistä, pidä huoli ettei se leviä sivuihin.
7. Lakkaa kirjan kannet. Voit kokeilla päällystää kansia myös kankaalla tai hyvin ohuella nahalla.

kansipaperin kulmien trimmaus kansipaperin liimaus
Kuvassa kansipaperien kulmien leikkaus ja kansipaperin reunojen liimaus nurjalle.

Kansissa kontrastiselkämys ja -kulmat
Tehdään muuten edellä kuvattuun tapaan mutta liimataan erivärisestä paperista kansipahvien kulmiin halutun kokoiset kolmiot ja selkämykseen kaitale (mallikoossa noin 10 x 25 mm), joka yhdistää selkämyspahvin ja kannet. Varsinaisesta päällysteestä leikataan 2 suorakulmiota ja niiden kulmista kolmiopalat pois, liimataan paikoilleen.

Yksinkertaiset kannet
Yksinkertainen avattava kirja voidaan tehdä koristeellisella, hieman paksummalla kansipahvilla, käyttämällä vain selkämykseen erillistä paperia ja jättämällä kannet päällystämättä.

Valmiita tee-se-itse-kirjapaketteja, joissa on Prinsessa Ruusunen -satukirjan kaksipuoliset tekstilliset sivut, värilliset etulehdet ja kuvalliset kansipaperit voit ostaa nettikaupastamme.
Ohjeet ja kuva: Riikamaria Paakkunainen
Mikä pienenpieni? | Uutisia | Tee se itse | Linkit | Nettikauppa | Etusivu